МІОК Львівської політехніки
учасники конференції

9–10 листопада 2016 року в Національному університеті «Львівська політехніка» з великим успіхом відбулась IV Міжнародна науково-практична конференція «Українська мова у світі», яку провів Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

Співорганізаторами конференції стали Міністерство освіти і науки України, Національний університет «Львівська політехніка», Підкомітет з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Кафедра польської мови як іноземної Ягеллонського університету, Світова координаційна виховно-освітня рада Світового Конгресу Українців, Наукове товариство ім. Шевченка у Нью-Йорку.

У конференції взяли участь фахівці у галузі викладання української мови як іноземної, викладачі вищих навчальних закладів України та вчителі українських освітніх закладів за кордоном. Учасниками конференції стали 110 осіб із 14 країн світу: Австралії, Болгарії, Великобританії, Іспанії, Італії, Канади, Кореї, Німеччини, Норвегії, Польщі, Придністров’я, Російської Федерації, США та України.

Засідання відбулися у форматі пленарних засідань з ключовими доповідями, круглих столів, майстер-класів, презентації навчальних видань та ресурсів. Програма конференції виконана у повному обсязі. Учасники активно дискутували під час круглих столів і напрацювали низку надзвичайно актуальних пропозицій до ухвали конференції, яка згодом буде опублікована на сайті МІОК.

Із вітальним словом до учасників конференції звернулися професор Юрій Бобало, ректор Національного університету «Львівська політехніка», Владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ та голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, Оксана Юринець, народний депутат Верховної ради України, Лариса Дір, начальник Управління з питань закордонного українства та етноконфесійного діалогу Міністерства закордонних справ України. Текст вітання від Лілії Гриневич, Міністра освіти і науки України, адресований учасникам конференції та надісланий напередодні, зачитала Ірина Ключковська, директор МІОКу та модератор урочистого відкриття конференції.

Прозвучали ключові доповіді Оксани Винницької, почесного консула Канади в Україні та голови Світової координаційної виховно-освітньої ради при Світовому Конгресі Українців (Україна – Канада), Марти Єнкали, викладача Університетського коледжу Лондона та Кембриджського університету (Великобританія), Владислава Мьодунки, професора кафедри польської мови як іноземної Ягеллонського університету (Краків, Польща), Олени Пономаревої, мовного експерта Римського університету «Ла Сап’єнца» та викладача україністики при Департаменті європейських, американських та інтеркультурних досліджень (Рим, Італія), Юрія Шевчука, викладача української мови Колумбійського університету у Нью-Йорку (Нью-Йорк, США).

Відбулися круглі столи («Українська мова як іноземна: сучасні методики, актуальні проблеми та шляхи розв’язання» модератор – Олена Гарцула, спеціальний радник з української мови і культури Міністерства освіти Альберти (Едмонтон, Канада); «Особливості функціонування та навчання української мови за кордоном» модератор – Оксана Винницька), майстер-класи Надії Прокопчук, дорадника з мовної освіти (Саскатун, Канада) «Загальноєвропейська система оцінювання знання мови («CERF») як засіб визначення рівня мовних умінь і навчальних матеріалів» та Олени Гарцули «Підтримка та заохочення учнів різного рівня володіння мовою до вивчення української». Під час конференції також відбулися презентації навчальних видань і ресурсів для вивчення української мови як іноземної.

У рамках конференції відбулася презентація відеоролика, створеного МІОКом з нагоди 160-річчя Івана Франка «Лис Микита з усього світу» та виставка Центрального державного архіву зарубіжної україніки «Ми – діти твої, Україно!».

Конференція стала чудовою нагодою для зустрічі українських учителів із різних куточків світу, які ініціювали утворення робочої групи «Мово рідна, слово рідне». Важливо, що ініціатива народилася із середовища самих учителів, серед яких – Ніна Хаген, школа «Еллісів» (Осло, Норвегія), Михайло Кузів школа імені Тараса Шевченка (Барселона, Іспанія), Роксолана Мішалова, (Австралія), Уляна Плавущак-Підзамецька (Канада), Ольга Волосова, Ольга Полісвят та Інна Григорович з Української школи Пречистої Діви Марії в м. Лондон (Великобританія), Наталія Кравець, УНЗ «Школа «Материнка» ім. Д. Павличка у Варшаві (Польща), Світлана Захлібна, заступник директора по початковій школі ЗНЗ І-ІІІ ст. «Міжнародна українська школа», Ольга Котик (Норберг, Німеччина), Ганна Романик, міжшкільний пункт навчання української меншини у Варшаві.

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою підтримав цю ініціативу, приєднавшись до групи та запропонувавши свою платформу для взаємодії та обговорень.

на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції