Кафедра журналістики та засобів масової комунікації
Книжка Олександра Галяса

З1 березня на кафедрі журналістики та засобів масової комунікації Національного університету «Львівська політехніка» відбулася онлайн-зустріч з журналістом Олександром Галясом, на якій він презентував свою книгу «Гендерна журналістика: люди, теми, діалоги».

Олександр Галяс – заступник редактора одеської газети «Порто-франко». Друкувався у газетах, журналах, альманахах України, США, ФРН, РФ, Данії, Естонії та інших країн. Має значний досвід співпраці з радіо- та телеканалами, онлайн-виданнями. Бере активну участь у міжнародних, національних та регіональних конкурсах ЗМІ. Отримав більше 100 нагород. Автор та ведучий медіа-проєктів: «Інформація для «третього сектору» (Одеса, 1994–95 рр.), «Школа соціальної журналістики» (Одеса, 2000–2004 рр.), «Школа прес-секретарів для громадських організацій» (Одесса, 2005–2010, Миколаїв, 2006–2007), «Школа кримінальної журналістики» (Одеса, 2006 – 2017). Автор 11 книг, переважно у жанрі нон-фікшн. Лауреат муніципальної премії імені К. Паустовського та міжнародної імені Л. Утьосова. Останніми роками приділяє значну увагу гендерним проблемам, яким присвятив понад 60 статей. Деякі з них відзначено на Всеукраїнському конкурсі журналістських матеріалів на гендерну тематику, фестивалі-конкурсі «Українська мова – мова єднання», конкурсі PRESSZVANIE, Міжнародному конкурсі імені де Рішельє.

Книга «Гендерна журналістика: люди, теми, діалоги» складається з 14 статей, присвячених гендерній тематиці, які було надруковано протягом 2018–20 рр., також і ті, що були опубліковані в рамках проєкту Волинського прес-клубу «Гендерночутливий простір сучасної журналістики». Цільова аудиторія, перш за все, професійна: медійники/медійниці, студенти та викладачі журналістських дисциплін. Книгу можуть використовувати в навчальних цілях – для дослідження, аналізу матеріалів на актуальну тематику. Автор ділиться власним досвідом пошуку тем, героїнь та героїв, вибором жанрів, проведенням дискусій тощо.

«Чому народні обранці лякаються слова «гендер» і не лякаються ображати жінок?», «Чи здатні чоловіки досягти успіху у так званих «жіночих» видах спорту, а жінки – у «чоловічих»?», «Як вплине пандемія на розвиток гендерної рівності?» – на ці та інші питання ви зможете знайти відповіді у виданні Олександра Галяса.

Скріншот з онлайн-заходу Книжка Олександра Галяса Скріншот з онлайн-заходу