Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Зробити відпочинок особливим і незабутнім, щоб діти прагнули повернутися туди знову і знову, – так можна коротко окреслити місію керівництва та всього персоналу Навчально-оздоровчого табору «Політехнік-2» у смт. Славське. Впродовж літа переконатися в цьому мали можливість понад шістсот дітей із різних куточків України, чимало з них і діти працівників нашого університету.

Чотири роки тому я вже мала нагоду побувати в «Політехніку-2», незадовго до відкриття сезону, тож поїздка цього літа була цікава передовсім у порівняльному аспекті. Адже можна побачити, як змінилася база, що нового зробили і як вдалося директорові Володимиру Білодіду втілити свої плани та задуми (цьогоріч минуло п’ять років від часу його призначення на цю посаду). Крім цього, мала можливість «побачити» роботу табору зі середини, оскільки моя донька відпочивала там і щодень ділилася враженнями.

Все найкраще – дітям

Отож, сумувати і нудитися під час відпочинку діти не мали не те що часу, а й можливості. Бо насправді програма різних заходів не лише на папері в керівництва на сімнадцяти сторінках, а втілена в життя. Щодня від ранку до вечора відпочивальники в активному русі. Варто наголосити, що дітей ділять за віком на загони, тож, відповідно, їхні зацікавлення збігаються.

– Стараємося усіма силами зробити відпочинок дітей особливим, щоб вони поїхали від нас задоволені. Вихователями в нас є студенти педагогічних вишів, тож для них важливо не просто пройти практику, а й набути досвіду роботи з дітьми. В нас визріло не одне покоління студентів, вони часто повертаються сюди вже вчителями, – розповіла про роботу старший вихователь Роксолана Яремкевич. – Намагаємося розвивати дітей у різних напрямах: спортивному, інтелектуальному, працює бібліотека, проводимо різноманітні конкурси, естафети, діє чимала кількість гуртків для розвитку талантів (хореографічний, вокальний, творчої роботи).

Програму заходів змінюють щороку, бо є чимало дітей, які приїжджають у цей табір кілька років поспіль, тож, якщо не вносити змін, їм буде нецікаво.

– За час канікул докладаємо максимум зусиль, щоб не просто зробити відпочинок цікавим, а й внести свою лепту у виховання дітей. Маємо власні традиції: щоранку всі шикуються і разом виконують Державний гімн, а після цього йдуть на спільну молитву до каплички Матері Божої. На кожне відкриття табірної зміни запрошуємо священика для молебню і благословення. Діти змалку повинні знати, що вони щодня з Богом, – наголосив директор табору Володимир Білодід.

Велику увагу тут приділяють спортивним заняттям. У найближчому майбутньому, як розповів Володимир Петрович, планують зробити спорткомплекс, де буде волейбольне, гімнастичне, міні-футбольне поле зі штучним покриттям, а згодом – побудувати критий спортзал із басейном і залами для гандболу та баскетболу.

– На жаль, зараз діти хворобливіші, ніж навіть чотири роки тому. Звичайно, в якісь мірі це пов’язано з екологією, але вони менше рухаються, більше сидять із гаджетами. Тож ми намагаємося скласти програму так, щоб наші вихованці були постійно на свіжому повітрі, займалися спортом, рухливими іграми. Часто після таборування діти просять батьків записати їх на ту чи іншу спортивну секцію, – наголосив лікар табору Олег Кобилянський.

Не менш насичена екскурсійна діяльність. Як розповів адміністратор табору Олег Купінець, упродовж двотижневого відпочинку діти встигають побувати в Історико-культурному заповіднику «Тустань», на Кам’янецькому водоспаді, оглянути всі принади смт. Славське, піднятися на довколишні гори. Так, старші діти підкоряють гору Варшаву, Тростян, для середнього віку проводять похід на гору Грабовець, а найменші – на гору Політехнік. Там вони разом із вихователями розпалюють вогнище, печуть картоплю.

– Стараюся, щоб діти відпочивали не лише на території табору. Маємо домовленість із місцевою пожежною службою щодо екскурсій та лекцій про роботу рятувальників. Минулоріч також проводили такі показові виїзди у Тустань із усім рятувальним оснащенням. Невдовзі, консультуючись із рятувальною службою, неподалік у лісі зробимо дитячий мотузковий парк. Цікаві й лекції про Всесвіт у пересувному планетарії. Також маємо налагоджену співпрацю з Львівським університетом бізнесу і права, тож викладачі цього вишу мають зустріч з нашими дітьми на тему економічної грамотності. А про законодавчі аспекти їм розповідають дільничі смт. Славське. Частим гостем табору є директор ІННЦПКО Олександр Захар’яш із лекціями та цікавими експериментами. Співпрацюємо і з Львівським обласним театром ляльок. П’ятий рік поспіль вони приїжджають до нас із виставами, – додав директор табору.

Досягнення і нововведення

За п’ять років керівної роботи Володимир Білодід зумів сформувати досить сильну команду працівників і добитися неабияких успіхів у розвитку НОТ «Політехнік-2», про що свідчать численні нагороди і подяки не лише від керівництва Львівської політехніки, а й ЛОДА, профспілок Львівщини, України та чималої кількості різноманітних спільнот й організацій.

Команда кухарів, шеф-кухар Галина Горуцька, комендант табору Юрій Козак, кастеляна Галина Талайло і табірний лікар Олег Кобилянський – особлива гордість керівника. Кухарі мають чималий досвід роботи, готують дуже смачно. Як зазначив директор, у будь-який день батьки можуть приїхати і прийти на сніданок чи обід. Він переконаний, їм сподобається те, що їдять їхні діти. Дуже задоволений також роботою лікаря Олега Кобилянського. Впродовж всього літа він перебуває на базі, тож у будь-який час доби до нього можна звертатися. Якщо ж потрібна серйозніша допомога, то є угода зі Славською лікарнею чи відвозять хворих у Сколе. Єдина проблема – старий автомобіль (перейшов у «спадок» з табору «Політехнік-1», що був в Алуш- ті).

– Якість і відкритість – головні пріоритети в нашій роботі. В усіх сферах намагаюся постійно поліпшувати умови. Вже чимало вдалося зробити, але є багато планів на майбутнє. Завдяки розумінню та постійній підтримці ректора Політехніки професора Юрія Бобала, проректорів Анатолія Мороза, Романа Коржа, Володимира Крайовського та першого проректора Володимира Павлиша вдається оновлювати матеріально-технічну базу табору, – наголосив директор.

Розповідаючи про «Політехнік-2», мій співрозмовник докладно окреслив роботу в кожній сфері, починаючи від харчування, проживання, завершуючи медичним обладнанням. Справді, змін дуже багато. Так, зокрема, закупили нове обладнання для кухонь, три комплекти посуду, встановили обладнання для очистки води, зробили витяжну вентиляцію, для гігієнічної безпеки в їдальні поставили бактерицидну лампу. Те, що не вдається тимчасово замінити – ремонтують.

Минулого року при розформуванні санаторію-профілакторію Політехніки перевезли деяке обладнання на базу і зробили фізико-терапевтичний кабінет. Крім того, купили ліжко Ceragem для лікування болів у спині.

– Постійно щось оновлюємо, змінюємо, ремонтуємо. Так, переробили вхід на базу, стенди, дитячий майданчик, збагатили квітники, кілька років тому повністю замінили водогін і каналізацію, вікна в корпусах, відремонтували все електрообладнання. Крім цього, побудували сауну і більярдну, закінчуємо ремонт ще одного корпусу, завершуємо облаштовувати вхід у їдальню через терасу. Розпочали вдосконалення ландшафту довкола службового корпусу, ремонт насосної, провели чистку каптажу. Завжди перед початком сезону проводимо косметичні ремонти, – розповів Володимир Петрович.

Плани і перспективи

На майбутнє в директора бази «Політехнік-2» ще більше планів. Для розширення відпочинкових місць побудують три двоповерхові котеджі для сімейного відпочинку.

В корпусі, де відпочивають діти, вже цієї осені проводитимуть генеральний ремонт із заміною даху, добудовою ще одного поверху, облаштуванням дахової котельні.

– Об’єднуватимемо кімнати по дві-три в блоки і облаштуємо там душові кабіни, умивальники, туалети. В планах уже маємо побудову двоповерхового приміщення, де буде зала, клуб і їдальня. Пропонуватиму там проводити різні виїзні засідання, семінари, конференції, захисти наукових робіт, святкування. Також добре було б зробити інтернет-покриття на всій території (зараз є лише в окремих кабінетах), – додав наостанок директор «Політехнік-2».

Після дитячих заїздів життя в таборі вирує й далі. Відпочивати туди приїжджають юні гравці ФК «Карпати», студентська молодь на «Канікули з Богом» від Центру студентського капеланства та багато інших. Як наголосив Володимир Білодід, у Навчально-оздоровчому таборі «Політехнік-2» відпочивати можуть усі охочі, а не лише політехніки.