Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Поселення студентів у гуртожиток

Є кілька ознак, що в Студмістечку повним ходом відбувається поселення: багато батьків, які «окупували» коридори біля кабінетів директора, його заступника і комендантів гуртожитків; першокурсники з розгубленими поглядами і величезними валізами, а також натовп біля карти, де вказане розміщення гуртожитків у Студмістечку.

Такі жартівливі спостереження за досить складним періодом не лише в роботі адміністрації Студмістечка, а й за новим етапом життя вчорашніх учнів відкриває лише верхівку айсберга. Бо фактично процес поселення почався ледь не одразу після визначення тих, хто став студентом Політехніки. Розподіл місць, відповідно до встановлених квот, відбувався в інститутах, а вже поселятися в гуртожитки приходять ті, хто справді матиме місце. Та й саме поселення триватиме ще досить довго.

На жаль, цей рік, навіть попри не надто оптимістичні прогнози адміністрації Студмістечка, став ще складнішим. Передовсім завершився термін оренди місць у гуртожитку № 17 (130 місць), а також радісна новина для вступників – збільшення державних місць для навчання, відповідно збільшила кількість охочих отримати місце в гуртожитках.

– Ситуація досить складна. Та ми докладаємо максимум зусиль, щоб заселити якомога більше студентів, бо розуміємо, що оренда квартири відчутно вдарить по їхніх кишенях. Зараз маємо додаткові місця в гуртожитку № 1, а також шукаємо можливості поселити наших студентів у гуртожитках інших університетів, коледжів, – наголосив заступник директора Студмістечка Політехніки Ігор Якубовський.

Вже 6–7 вересня в гуртожитках відбуватимуться зустрічі з першокурсниками, під час яких їх ознайомлять із правилами внутрішнього розпорядку, нарахуваннями штрафних балів за порушення та з роботою оперативних загонів гуртожитків.

– До оперзагонів будемо поступово залучати найактивніших першокурсників. Вони допомагатимуть нам вирішувати всі нагальні питання. Зрештою, найчастіше виникають проблеми з дисципліною, особливо в тих, хто лише вселився в гуртожитки. Тож будемо відстежувати всі правопорушення, – додав голова оперзагону гуртожитку № 1, третьокурсник ІБІД Олег Довжанин.

Звичайно, найщасливіші в ті дні були студенти, які отримали місця в щойно відремонтованому гуртожитку № 1 – там справді все аж виблискує.

– Це цілком достойні умови проживання. Буду докладати всіх зусиль, щоб зберегти це все і триматиму порядок у кімнаті. Торік я жив в орендованій квартирі, тож зараз задоволений, що мешкатиму разом із одногрупниками, буде простіше вчитися, – поділився враженнями другокурсник ІХХТ Орест Толмач.

Комендант цього гуртожитку Сергій Зварич розповів, що ще з минулого року студенти мали можливість жити у відремонтованих кімнатах і утримували своє житло в порядку. Для того, щоб мешканці пам’ятали, що несуть відповідальність за порядок і збереження майна, комендант завів ще додатковий журнал матеріальної відповідальності, а також періодично нагадує молоді, що за пошкодження майна студента можуть покарати навіть відрахуванням із університету.