Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
презентація мобільного застосунку «Тустань 2/2»

Наскельне місто-фортеця Тустань – унікальна пам’ятка природи, яка не має аналогів у Європі. Однак, про її унікальність та історичне значення знає не так багато людей, як би хотілось. Для того, щоб поширювати інформацію та плекати любов до культурної спадщини, Державний історико-культурний заповідник Тустань залучає фахівців сучасних технологій та створює додаткові можливості, засоби та канали комунікації.

Ще раніше за допомогою комп’ютерної графіки фахівці створили 3D-модель п’яти будівельних періодів дерев’яної забудови фортеці на основі технологій лазерного сканування та фотограмметрії скель.

А нещодавно на III Міжнародній науковій конференції «Пам’ятки Тустані в контексті освоєння Карпат у доісторичну добу та в середньовіччі; проблеми їх збереження та використання» розробники – студенти Національного університету «Львівська політехніка» – представили мобільний застосунок «Тустань 2/2», який використовує ще одну сучасну технологію – «доповнену реальність». Вона допомагає поєднати матеріальні та віртуальні об’єкти на екрані.

Так, перебуваючи біля реальних Тустанських скель, тепер можна побачити віртуальний стародавній замок у реальному світі. Користувач застосунка може навіть переміщати камеру за відповідною схемою навколо об’єкта і роздивлятись віртуальну споруду. Технологія розпізнає 3D-модель та карту і презентує доповнену реальність на екрані телефона, планшета чи комп’ютера. Щоб випробувати цю сучасну технологію, потрібно мати телефон з операційною системою Android, завантажити застосунок і поїхати в Тустань.

Розробили «Тустань 2/2» студенти Інституту підприємництва та перспективних технологій Львівської політехніки Микола Держило та Віктор Сорочак, які працювали під керівництвом викладача Віктора Волошина.

3D-модель фортеці Тустань